Betadine_BG_dezinfekcia
Betadine_BG_dezinfekcia

Betadine® 100 mg/g
dezinfekčná masť

Betadine® kenőcs

Betadine® 100 mg/g, masť je mikróbicidny prostriedok (tzn. ničiaci mikroorganizmy). Ktorý obsahuje liečivo jódovaný povidón. Je to komplex jódu a polyvinylpyrolidonového polyméru, ktorý uvolňuje jód určitú dobu po aplikácii. Elementárny jód (I2) je už dlho známy jako vysoko účinný mikrobicídny prostriedok, ktorý in vitro rýchlo zabíja baktérie, virusy, huby a tiež niektoré prvoky.

Bolo dokázané, že jódovaný povidón má rýchlu antibakteriálnu (grampozitívnu a gramnegatívnu), antifungálnu a virucídnu aktivitu (obalené a neobalené vírusy).

Betadine® masť 100 mg/g je voľnopredajný liek na vonkajšie použitie obsahujúci liečivo jódovaný povidón. Pozorne si prečítajte poučenie o správnom používaní lieku obsiahnuté v písomnej informácii pre používateľov liekov, ktorá je pribalená k lieku. O správnom použití lieku sa môžete poradiť s lekárom alebo lekárnikom.

 

Terapeutické indikácie:

 
Popáleniny, rezné a iné rany, kožné infekcie, dermatózy a trofické vredy (ulcus cruris, dekubity).

 

 

Dávkovanie a spôsob podávania:

 

Betadine® je pre Vás v našej krajine už viacej ako 30 rokov

 

Široké spektrum

Je účinný proti mnohým patogénom.

 

Rýchla ochrana

Rýchlo ničí patogény.

Je ľahké určiť, kedy sa má znovu podať

Tmavohnedá farba roztoku vybledne, keď je potrebné Betadine® znova naniesť.

BANNER-pokus2

Gyakori kérdések

Az antiszeptikumok és a dezinficiensek megegyeznek abban, hogy a betegséget okozó mikroorganizmusok szaporodását akadályozzák meg. A kettő között a fő különbség az, hogy míg a dezinficienseket általában tárgyakon használják (pl. asztalok, padló, székek), addig az antiszeptikumok inkább alkalmasak a testfelszínen való alkalmazásra.

Az antiszeptikumokat vágások, karmolások, égési sérülések, horzsolások vagy egyéb, a bőr sérülésével járó kisebb sebesülések kezelésére használják, vagy megelőző lépésként a bőr átszúrása (pl. injekció beadása) előtt.

Soha ne használjon rossz minőségű antiszeptikus szert. A rossz minőségű antiszeptikus termékek nem pusztítják el a kórokozókat, és így nem előzik meg a fertőzést, vagy akár a sebgyógyulás folyamatát is elnyújthatják.

Az antiszeptikumok használatának oka sebek esetén az, hogy elpusztítsuk a kórokozókat és megelőzzük a fertőzést. A fertőzések lelassíthatják vagy megakadályozhatják a gyógyulást, vagy akár ronthatnak is a seb állapotán.

A BETADINE® kenőcs és az oldat hatóanyaga is a povidon-jód, ami elpusztítja a legtöbb kórokozót. BETADINE® oldat FERTŐTLENÍTŐSZER, kenőcs pedig vény nélkül kapható gyógyszer.

A Betadine® antiszeptikus termékek hatóanyaga, a povidon-jód, mely barna színű.
Előnyük, hogy színüknek köszönhetően láthatóvá válik a kezelt terület.
A Betadine® oldat a textíliából langyos vízzel, erősebb szennyeződés esetén folteltávolítóval eltávolítható.

FIGYELEM: A műanyag padlóra kifröccsent szert azonnal takarítsa fel.

A Betadine® készítmények antiszeptikumok, nem antibiotikumok. A Betadine® sebkezelő termékek povidon-jódot tartalmaznak, ami az esetleges fertőzéseket okozó kórokozókra hat. Rezisztencia nem ismeretes.

A víz csak a szövetbe került törmeléket távolítja el. A legtöbb sérülés nem steril környezetben születik, ezért számítanunk kell a kórokozók megjelenésére.

Betadine kenőcs esetén:

  • A készítmény hatóanyagával vagy a betegtájékoztató 6.1 pontjában felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
  • Hyperthyreosisban, vagy más acut pajzsmirigybetegségben.
  • Radiojód terápia vagy scintigráfia előtt és azt követően, valamint.
  • Dermatitis herpetiformis Duhring esetén.

Betadine oldat esetén:

Jódérzékenység, pajzsmirigyműködés zavarai, hipertireózis (pajzsmirigy túlmüködése), más heveny pajzsmirigybetegségek, dermatitisz, veseelégtelenség, radioaktív jód-szcintigráfia előtt és után, pajzsmirigyre ható gyógyszerek alkalmazásakor, pajzsmirigy daganat (carcinoma) radiojód kezelésekor.

Koraszülöttek, csecsemők kezelése, valamint a terhesség és a szoptatás alatti alkalmazása kerülendő!