Úrazy v domácnosti

máj 2021

Čo zvládnete ošetriť sami, a kedy treba volať lekára?

Viete, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú úrazy v domácnosti najčastejšou príčinou zranení? Obzvlášť u detí je niekedy veľmi ťažké úrazom zabrániť. Doma by teda určite nemala chýbať lekárnička vybavená sterilnými obväzmi, náplasťami, a predovšetkým dezinfekciou a príručkou prvej pomoci. Vedieť, ako v prípade úrazu zareagovať a pomôcť, to by mal zvládnuť každý z nás.



O to viac, že v súčasnej dobe by sme mali mať veľký rešpekt pred vstupom do zdravotníckeho zariadenia. Právom môžeme mať obavu, že lekári nebudú mať na náš problém dostatok času a priestoru, a že už aj tak preťažených zdravotníkov zaťažíme ešte viac. Preto je predovšetkým v súčasnej dobe ešte zásadnejšie dbať na prevenciu a zbytočne sa nevystavovať riziku.  


Čo zvládnete ošetriť sami, a kedy treba volať lekára?


Ak sa už nejaký ten úraz stane, nemali by ste sa v prípade, že máte o seba alebo o svojich blízkych skutočné obavy, ostýchať vyraziť k lekárovi. Aj na prvý pohľad banálne zranenie môže mať vážne následky. Ak sa ale jedná o drobnejšie zranenie, určite vám pomôže, keď budete vedieť, ako ho ošetriť.  


Bezpečná domácnosť


Dizajnový byt, schody, nábytok s ostrými hranami... Pokiaľ sa domácnosť skladá zo samých dospelých a zdravých jedincov, žiadny problém. Ak doma behajú deti, alebo bývate v spoločnej domácnosti s babičkou či dedkom, je na mieste domácnosť upraviť tak, aby bola pre všetkých maximálne bezpečná. Máte v domácnosti schody? Je vhodné doplniť ich o zábranu. Ostré rohy ošetrite krytkami, zásuvky záslepkami. Chemikálie umiestnite na vyvýšené miesta a jedovaté rastliny radšej z domácnosti úplne odstráňte. Vratký a nestabilný nábytok vymeňte, a pozor aj na koberce alebo prahy, o ktoré sa dá ľahko zakopnúť.


Ako zistiť, kedy treba volať lekára


S úrazom chodí aj vyplašenie, ktoré často vedie k nie príliš racionálnemu mysleniu. Vydesení rodičia sa ponáhľajú so zraneným dieťaťom do nemocnice, aby následne zistili, že sa jedná len o pár modrín a odrenín. Môže sa ale prihodiť situácia, kedy dieťatko napríklad spadne z postele a rodičia (a často aj samotné dieťa) nad tým mávnu rukou. Lenže práve z týchto zdanlivých drobností sa potom môže stať naozaj vážny úraz – napríklad aj vážne poranenie chrbtice. Ako teda spoznať, čo zvládneme sami a čo už nie? Pokiaľ si nie ste istí, zavolajte zdravotnícku službu a situáciu skonzultujte.


Vybavená lekárnička je základ


Drobné poranenia určite zvládnete ošetriť sami – pokiaľ teda máte vybavenú lekárničku. Jej obsah závisí na tom, kto všetko je členom vašej domácnosti. Nech už u vás býva ktokoľvek, domáca lekárnička by mala vždy obsahovať analgetiká, lieky na tráviace ťažkosti, elastické obväzy, trojcípu šatku, gumové škrtidlo, sterilné štvorčeky a obväzy, sterilné pinzety, nožničky, teplomer a predovšetkým dezinfekciu. Veď určite nikto z nás nestojí o infekciu a dezinfekciou vyčistená rana sa aj lepšie a rýchlejšie hojí. Lekárničku pravidelne kontrolujte a dávajte si pozor na exspiráciu liekov. Odporúčame vždy raz za pol roka všetky lieky prebrať, vytriediť a zbaviť sa tých nepoužiteľných. Nevyhadzujte ich však do koša ani do toalety, jedná sa o nebezpečný odpad. Odneste ho do lekárne, kde bude odborne zlikvidovaný.  


Ako správne ošetriť drobné poranenia


Poranenie najprv opláchnite čistou vodou a následne na ranu alebo postihnutú kožu aplikujte 1-3 ml dezinfekcie Betadine (dávka závisí na rozsahu poranenia/postihnutia) a opatrne rozotrite – pokiaľ možno sterilne – s presahom na zdravú kožu aspoň o 1,5 cm. Potom (opäť podľa možností sterilne) prekryte obväzom alebo náplasťou.  


Najčastejšie domáce úrazy


Lekári sa zhodujú, že medzi najčastejšie úrazy, ktoré vznikajú doma, a to ako v interiéri, tak vonku na záhrade alebo terase, patria odreniny, rezné rany, úrazy hlavy, zlomeniny – a to aj otvorené – alebo popáleniny. A čo sa prihodí najčastejšie? Kto tipuje pád, ten tipuje správne. Ďalšie časté problémy spôsobuje poranenie pri varení – väčšinou ide o porezanie alebo popálenie, pokĺznutie na mokrej podlahe, manipuláciu s elektrickými spotrebičmi, a tiež prácu na záhrade.


Rany


Či už sa drobné poranenie prihodí pri divokej detskej hre, pri práci na záhrade, v kôlni, pri hraní sa s domácim miláčikom alebo napríklad v kuchyni, porezanie, škrabance a odreniny sa nám skrátka nevyhnú. V tomto prípade sú pomliaždené drobné cievky v koži, rana teda krváca a bolí. Omyte ju pre istotu čistou vodou a ošetrite dezinfekciou Betadine. Tú ocenia predovšetkým deti, pretože pri aplikácii neštípe a vďaka jej žltohnedému sfarbeniu presne vidíte, ktoré miesto ste ošetrili. Betadine obsahuje aktívny dezinfekčný prvok – jód, a práve vďaka nemu aplikácia nepáli. Zároveň je veľmi účinný v boji proti baktériám a vírusom, a spoľahlivo funguje aj proti plesňovým ochoreniam, pôsobí na spóry, takže ničí aj odolné a zapuzdrené formy baktérií.




Otrava


Ak vaše dieťa lozí alebo už chodí, objavuje svet, a s obľubou sa hrabe v šuplíkoch, majte sa obzvlášť na pozore. Všetky potencionálne nebezpečné látky schovajte mimo dosahu detí a chemikálie nikdy neprelievajte do fliaš od nápojov. Dajte taktiež pozor na jedované rastliny, to sa týka aj rezaných kvetín. Aj lekárnička musí byť skutočne dobre zabezpečená. Ak sa stane, že prichytíte dieťa, ako sa napcháva liekmi, okamžite sa pokúste vyvolať zvracanie. Podať môžete aj malé množstvo živočíšneho uhlia a volajte záchrannú službu. Pri otrave rastlinami vypláchnite ústa čistou vodou, taktiež sa pokúste vyvolať zvracanie a podajte živočíšne uhlie. Ak by dieťa prehltlo čistiace prostriedky, zvracanie nevyvolávajte, iba vyplachujte ústa čistou vodou a čo najrýchlejšie zavolajte záchrannú službu.


Popáleniny


Pri varení sa prihodia raz dva a ich závažnosť môže byť rôzna – od obyčajného začervenania až po popálenie rozsiahlych plôch tela, kedy je nutná hospitalizácia a niekedy transplantácia. Pri popáleninách prvého (začervenaná, bolestivá koža) a druhého (začervenaná, bolestivá koža s pľuzgiermi) stupňa miesto okamžite 1 až 2 minúty chlaďte studenou vodou. Chlaďte iba postihnuté miesta – pri chladení celého tela hrozí podchladenie alebo dokonca šok. Môžete aplikovať prípravky určené na ošetrenie začervenanej a popálenej kože. Miesto nebude tak bolieť a bude sa rýchlejšie hojiť. V prípade výskytu pľuzgierov sa snažte hlavne zachovať pokoj, aj keď sa jedná o najbolestivejšiu formu popálenín. Otlaky nikdy neprepichujte, aby sa do rany nedostala infekcia! Ak je ku koži priškvarený odev, určite ho nestrhávajte a chlaďte cez neho. V prípade, že boli popálené časti tela, na ktorých sú šperky alebo hodinky, čo najrýchlejšie ich zložte ako pre možný opuch, tak aj preto, že kovy dlho držia teplo. Pri rozsiahlejších popáleninách prekryte miesto sterilným obväzom a čo najrýchlejšie vyhľadajte lekára. Aj cez všetku pripravenosť vám budeme hlavne priať, aby ste svoju zbierku liekov využívali čo najmenej, a aby ste nemuseli volať záchrannú službu.