Prask... a je to zlomené

august 2021

joint-fracture-490818_1920

Spomínate si na samozvaných hrdinov, ktorí sa v triede chválili nohou či rukou v sadre? Alebo ste nimi boli práve vy? Zlomenú končatinu sme mali raz v živote asi skoro všetci. Nazrime do zákulisia každej sadry a naučme sa zlomeninám predchádzať.

 

Určite nemusíme pripomínať, že zlomeniny zďaleka nie sú len doménou nezbedných detí. Nevyhýbajú sa ani nám dospelým. Stačí jeden nešikovný pohyb a nepríjemnosť je na svete. Zhrňme si teda pár jednoduchých základných pravidiel, ako zlomeninám predchádzať.

 

Viete, že...

... zlomeniny distálneho konca predlaktia patria k najčastejším zlomeninám vôbec?

 

4 tipy ako predísť zlomeninám

 

1. tip: Správny prísun vitamínov

  • základným predpokladom ako sa vyhnúť fraktúram kostí je ich výživa. Vyberajte teda také potraviny, ktoré obsahujú vysoký podiel vápnika a vitamínu D. Tie nájdete najčastejšie v tučných rybách a kvalitných mliečnych výrobkoch. Alebo siahnite po takých potravinových doplnkoch, ktoré potrebné látky telu hravo doplnia.

     

2. tip: Obmedzte alkohol a fajčenie

  • že má táto dvojica neblahý vplyv na ľudské zdravie asi nemusíme pripomínať. Fajčenie však nemá škodlivý dopad iba na naše pľúca, ale prispieva aj k celkovému rednutiu kostí, ktoré potom pochopiteľne nezvládnu záťažovú situáciu a môžu sa ľahšie zlomiť.

     

3. tip: Pravidelný pohyb

  • pokiaľ svoje telo pravidelne vystavujete pohybovej aktivite, bude pohyb blahodárne pôsobiť nielen na vašu myseľ, ale zároveň sa viac posilnia svaly, ktoré v mnohých prípadoch môžu aj zabrániť nepríjemnej zlomenine.

 

4. tip: Ako sa vyhnúť osteoporóze

  • osteoporóza alebo rednutie kostí postihuje čoraz viac ľudí v neskoršom veku. Spomaliť jej nástup alebo sa jej celkom vyhnúť, môžeme prevenciou pomocou správnej výživy a zdravým pohybom počas celého života. Investujte do svojho zdravia už teraz.

 

A čo keď prevencia skrátka nestačila a máme tú česť so zlomenou rukou či nohou? Nezúfajte a snažte sa situáciu zvládnuť s čo najpokojnejšou hlavou. Zlaté pravidlo znie:

 

Nikdy sa nepokúšajte o nápravu zlomených kostí sami.

 

Pokiaľ sa jedná o zatvorenú zlomeninu, nikto z laikov si nemôže byť 100% istý, či sa naozaj jedná o zlomeninu. Preto sa nepokúšajte končatinu akokoľvek zrovnávať, či dokonca znovu lámať, ako to vídame vo filmoch. Zraneného dovezte do nemocnice alebo zavolajte záchrannú službu a zverte ho do opatery skúsených lekárov.

Kým sa zranený dostane k lekárskej pomoci, môžete na poranenú časť prikladať studené obklady, aby sa mu aspoň trochu uľavilo. Studené obklady však neprikladajte priamo na kožu, ale na sterilný obväz, ktorý je k poranenej časti tela šetrnejší.

Pokiaľ sú na koži okolo zlomeniny jemné odreniny alebo škrabance, určite ich omyte čistou vodou a ošetrite dezinfekciou, pomôžete tak zamedziť vniknutiu baktérií do rany a ušetríte pacientovi ďalšie nepríjemnosti. V lekárničke by vám nemala chýbať dezinfekcia Betadine, ktorá vďaka svojmu zloženiu neštípe, je veľmi šetrná k pokožke a vy tak zranenému nespôsobíte ďalšiu bolesť.



 

V prípade otvorenej zlomeniny je postup náročnejší. Nielenže sa pri pohľade na otvorenú ranu môže mnohým z nás zatmieť pred očami, ale mohli by sa tam dostať mikroorganizmy a rana by sa tak mohla zapáliť. Pri takýchto zlomeninách klaďte veľký dôraz práve na čistotu rany a jej okolia. V žiadnom prípade sa nepokúšajte s končatinou hýbať alebo sa snažiť vsunúť kosti späť do tela. Pri otvorenej zlomenine je predovšetkým potrebné zastaviť krvácanie, ranu ošetriť dezinfekciou a čo najšetrnejšie priložiť na miesto krvácania sterilný obväz. 

 

Ako správne ošetriť drobné poranenie?

Poranenie najprv opláchnite čistou vodou a následne na ranu alebo postihnutú kožu aplikujte 1–3 ml dezinfekcie Betadine (dávka závisí na rozsahu poranenia / postihnutia) a opatrne rozotrite – pokiaľ možno sterilne – s presahom na zdravú kožu aspoň o 1,5 cm. Potom (opäť podľa možností sterilne) prekryte obväzom alebo náplasťou.

 

Leto a detské zlomeniny

Je tak trochu smutnou pravdou, že aj toto leto sa niektorí žiaci vrátia do školských lavíc so zlomenou končatinou. Je akýmsi prázdninovým evergreenom, že občas malí neposedníci precenia svoje sily a po svoj výsledok si musia prísť až do nemocnice, kde dostanú sadru. Aj keď si takéto zakončenie prázdnin určite nikto neprial, nemusíte zúfať. S týmito trikmi utečie doba, počas ktorej bude musieť ruku alebo nohu vášho dieťaťa istiť sadra, ako nič.







Ako zabaviť dieťa so sadrou?

Pripravte sa na kúpanie

  • ustálený mýtus, že dieťa so sadrou sa nesmie kúpať v bazéne, môžete s ľahkosťou odhodiť. Pokiaľ dieťa ruka či noha nebolí a doktor všetko odsúhlasí, nič nebráni tomu, aby ste svojmu malému nezbedníkovi zaobstarali návlek na sadru – a hurá do bazéna. Veď v septembri býva ešte stále krásne a teplo.

 

Naučte sa znovu písať

  • je vaša ratolesť pravák a zlomil si pravú ruku? Zahrajte sa spolu zase na prváčikov a naučte sa písať ľavou. Zaobstarajte si písanky a nacvičujte písmená a slová spolu. Možno to bude výzva aj pre vás a určite si užijete veľa zábavy.

 

Maľovanie na sadru

  • teraz nehovoríme o bláznivých obrázkoch od spolužiakov ani o podpisoch na zašednutú sadru. Aby ste sa vyhli práve takýmto nápadom, navrhnite svojmu dieťaťu, že sadru necháte niekým „naozaj“ pomaľovať. Zvoľte motív, ktorý bude sadra niesť a potom oslovte šikovnú kamarátku alebo aj profíka a originálna sadra je na svete.