Komu sa nelení, tomu sa zelení!

máj 2020

Komu sa nelení, tomu sa zelení!

Svet sa pomaly začína vracať do starých koľají. Oproti minulým rokom ale majú záhradkári a majstri rozhodne náskok – veď čo lepšie sa v tohtoročných jarných mesiacoch dalo robiť, než zušľachťovať záhradu alebo terasu a všetko, čo k nej prináleží? Mimoriadna situácia z tohtoročnej jari nám navyše ukázala, že kto má vypestované, uskladnené a zavarené, ten má výhodu. My ale vieme, že práca v zeleni nikdy nekončí, a tak sme pre vás pripravili iný uhol pohľadu, ako sa na to svoje zelené kráľovstvo môžete pozerať.

 

Golfový trávnik alebo rozkvitnutá lúka?

Pokiaľ aspoň trochu zaprší, bude to v máji na záhrade rásť neuveriteľnou rýchlosťou. To preto, že v tomto mesiaci je v rastlinách najviac rastového hormónu. Vyštartuje nielen trávnik, ale bude sa dariť aj burine, takže pokiaľ na túto chamraď nie ste zvedaví, nemali by vo vašej záhradnej výbave chýbať správne herbicídy.

Na druhú stranu je nielen módnou, ale predovšetkým eko záležitosťou, nechať prírode voľnosť a namiesto anglického trávnika mať na záhrade kvetinovú lúku plnú farebných kvietkov a hmyzu. Výhoda takých lúk je, že držia vlhkosť, netreba ich hnojiť a pre hmyz je to miesto na úžasnú hostinu.

Čo poviete, ktorou cestou sa vydáte? Nech už to bude ktorákoľvek, vždy, keď budete mať cestu k sekačke, zamyslite sa, či je naozaj potrebné sekať. V dobe, kedy zápasíme s veľkým suchom, rastliny príliš nenarastú, a pokiaľ ich naviac ešte posekáme, nielenže ich schopnosť zadržovať vodu v pôde obmedzíme, ale ešte aj zoberieme prístrešie drobným živočíchom a hmyzu.

 

Nech to kvitne

Púpavy, sedmokrásky, zlatovka, orgovány alebo magnólie – tie vám ešte môžu svojimi krásnymi a voňavými kvetmi spríjemňovať deň. Práve orgovány so svojimi čarovne voňavými kvetmi robia radosť na nejednej záhrade a vo svojej mini podobe aj na terasách. Keď ale odkvitnú, zbavte sa čo najskôr semenníkov, pretože ich tvorba rastliny veľmi vysiľuje. Na oplátku vám na budúci rok opäť krásne zakvitnú.

V polovici mája už môžete s istotou sadiť predpestované letničky alebo vysievať dvojročky, ktoré chcete zasadiť na jeseň. Aj izbové rastliny už môžete pomaly pripravovať na ich „letný pobyt“ na záhrade, terase alebo na balkóne. Po zime ich môžete rovno presadiť a poriadne ich umyť od prachu z domácnosti. Pozor, neumiestňujte ich tam, kam dopadá priame slnečné žiarenie, lepšie sa im bude dariť pod pergolou, pod korunou vyššieho stromu alebo v rohu balkóna tam, kde na ne nebude pražiť slnko.
Pri presádzaní vždy používajte záhradnícke rukavice, v hline môže byť ktoviečo a stačí malé škrabnutie alebo napríklad záder a infekcia na seba nenechá dlho čakať.

 

TIP!

Ste milovníci kaktusov? A vedeli ste, že ich ostne nie sú pôvodom tŕne? Sú to listy, ktoré sa premenili na pichľavé tŕne, ktoré kaktusy chránia pred zvieratami a bránia odparovaniu vody, ktorá v púšti rozhoduje, či rastlina prežije alebo nie. To ale nič nemení na tom, že sú poriadne pichľavé, tak opatrne, nech sa o ne neporaníte!

 

Vlastnoručne vypestované

Stromy nielenže tvoria zásobu kyslíka, ale taktiež tlmia hluk a vyrovnávajú teplotné výkyvy. Pokiaľ teda máte možnosť a priestor vysadiť strom, urobte to. Pokiaľ to naviac bude stromček ovocný, nielenže urobíte dobrý skutok pre prírodu, ale ešte dostanete sladkú odmenu.

Pokiaľ na výsadbu stromu nemáte miesto, nezúfajte, čokoľvek „zelené“ urobí dobre ako prírode, tak aj vám. Čo napríklad také bylinky, paradajky, avokádo, čučoriedky alebo maliny? Tie sa dajú pestovať aj na balkóne alebo na parapete. Najlepšie tak, aby sa k rastlinkám dostali včely alebo iní opeľovači.

TIP

Máte vtáčiu búdku a zároveň máte radi farebné a rôznorodé rastlinstvo? Práve pod vtáčími búdkami často bujnie najrôznejšia zeleň – sezam, dyňa, mak alebo krásne slnečnice.

 

Od vtáčej búdky po záhradný nábytok

Nikdy nie je pozde prebudiť v sebe majstra. Pre začiatočníkov je fajn začať napríklad s výrobou vtáčej búdky alebo hmyzieho domčeka. Tí zdatnejší si môžu vytvoriť aj vlastnoručne pripravený posed – napríklad z pekných pníkov. Väčšina z nás má ale skôr zložený záhradný nábytok, ktorý by po zime potreboval obrúsiť a znovu natrieť. Pri tejto práci sa človek asi nejakej zapichnutej trieske pravdepodobne nevyhne. Napriek tomu, že sa jedná o drobné poranenie, nad ktorým by kdejaký ostrieľaný majster mávol rukou, odporúčame triesku nepodceniť. Aj taká milimetrová mrška môže spôsobiť nepeknú infekciu. Ako si s ňou teda poradiť? Zásadné je zraneniu predchádzať a používať rukavice, keď už je ale pozde, môžete si pomôcť nielen pinzetou, ale napríklad aj silnou lepiacou páskou alebo prázdnou injekčnou striekačkou (samozrejme bez ihly), ktorá silným podtlakom pomôže triesku z rany povytiahnuť. Miesto potom ošetrite dezinfekciou.

 

Skôr než sa urobia mozole…

Pri práci na záhrade sa vám tiež môže urobiť otlak. Pokiaľ sa vám v pracovnom nasadení strhne, starostlivo si umyte ruky a omyte aj poranené miesto. Odtrhnutý otlak ošetrite dezinfekciou a prelepte náplasťou. Pokiaľ je otlak neporušený, asi sa vám preháňa hlavou otázka naozaj hamletovská: prepichnúť či neprepichnúť? Odpoveď znie: môžete prepichnúť, ale hygienicky! Najprv si starostlivo umyte ruky a na prepichnutie použite sterilnú ihlu, alebo dôkladne vydezinfikujte ihlu na šitie alebo špendlík. Vyprázdnený otlak potom potrite dezinfekciou a prelepte náplasťou.

 

TIP!
Ako správne ošetriť drobné poranenie?


Také poranenie, pokiaľ je znečistené napr. hlinou alebo prachom, najprv opláchnite čistou vodou, a následne na ranu alebo postihnutú kožu aplikujte 1–3 ml dezinfekcie Betadine (dávka závisí na rozsahu poranenia/postihnutia) a opatrne potrite – pokiaľ možno sterilne – s presahom na zdravú kožu aspoň 1,5 cm. Potom (opäť pokiaľ možno sterilne) prekryte obväzom alebo náplasťou.
Nech sa Vám všetky poranenia oblúkom vyhýbajú!

 

 

Čas na grilovačku

Priznajte sa, v akom stave ste na jeseň uskladnili gril? Starostlivo ste ho vyčistili, zbavili popola a mriežku mastných nánosov? Nerobíme si veľké ilúzie, že vás táto práca nečaká skôr teraz na jar. 😉

Určite si nezabudnite vziať rukavice, poškrabanie o špinavý a zanesený gril by mohlo spôsobiť poriadnu neplechu. A v zápale boja s mastnotou sa môže ľahko stať, že si neuvedomíte, že nemáte v ruke obyčajný zmetáčik, ale ten kovový… Au! Snažte sa rozhodne týmto nepríjemnostiam predchádzať, avšak mať v zálohe malú lekárničku sa vždy hodí.

Tak záhrade, terase aj balkónu zdar!