Varím, varíš, varíme… Ale s opatrnosťou

júl 2020

Varieme

Hektická a chaotická doba, ktorá v súčasnosti panuje, prináša svoje obete. Všetko je rýchle, ľudia si nestíhajú variť a preto si často kupujú jedlo v obchodoch alebo reštauráciách. Keď už si človek konečne nájde čas na uvarenie si dobrej večere podľa svojej chuti, zväčša ho tlačí čas a v takýchto podmienkach dochádza ľahko k úrazu. 

V rýchlosti zabudneme na chňapku a popálime sa. Pri krájaní sa porežeme a pri vyprážaní nám dokonca vyprskne olej do tváre. A čo teraz? Okrem toho, že s veľkou pravdepodobnosťou z nás nadšenie z varenia veľmi rýchlo vyprchá, nabudúce si to s varením rozmyslíme a večeru si radšej kúpime. Čo ale robiť v situácii, keď sa nám stane úraz? Viete si ošetriť rany a variť s chuťou ďalej?

Rezná rana


Či už krájame zeleninu, mäso alebo tortu, k porezaniu dochádza relatívne často. Patrí k najbežnejšiemu poraneniu pri varení – a veru niet divu. Ostrý nôž je pri varení základom a preto dôjde ľahko k úrazu. Menšie rezné poranenia si nevyžadujú lekársku pomoc, no vlastné ošetrenie je určite potrebné. Ak sa porežeme, tak krvácanie rýchlo zastavíme prúdom tečúcej vody. Ranu v žiadnom prípade neumývame mydlom, pretože by sme ju zbytočne podráždili. Okolie rany ošetríme dezinfekciou, najlepšie tou, ktorá nepáli a ani neštípe, čo pri poranení určite oceníme. Vyčistenú ranu sterilne prekryjeme náplasťou alebo obväzom.

Ak rana neprestane krvácať, vytvoríme tlakový obväz pomocou sterilného štvorca alebo čistej vreckovky. Pokiaľ to je možné, poranenú časť dáme do vyvýšenej polohy. Obmedzí to prúdenie krvi do postihnutého miesta a rana by mala prestať krvácať. Ak neprestane krvácať, vyhľadáme lekára. Mohlo by ísť v tomto prípade o krvácanie z tepny, to poznáme podľa jasno červenej farby krvi. Krvácanie zo žily, pri ktorom obyčajne nie je nutné vyhľadať lekára, poznáme podľa tmavočervenej farby.

Obareniny a popáleniny

Pri varení vznikajú obareniny najčastejšie pri manipulácii s horúcou vodou. Nešťastne 
sa oblejeme horúcou vodou z hrnca alebo rýchlovarnej kanvice a úraz je na svete. Ohrozené sú aj deti, ktoré rady asistujú v kuchyni. Často sa stáva, že na seba stiahnu zo stola obrus s horúcou polievkou alebo čajom. Ak sa tak stane, ranu okamžite chladíme prúdom tečúcej vody. K ochladzovaniu rany nikdy nepoužívame ľad. Prúd vody je najúčinnejší spôsob liečby. Postihnuté miesto ochladzujeme dovtedy, kým poranený nepocíti úľavu. Ak je zasiahnutie rozsiahlejšie, vyhľadáme doktora a postupujeme podľa jeho pokynov.


Ak sa rozhodneme vypražiť si rezne, rozpálený olej pri tejto aktivite určite nie je náš najlepší kamarát, najmä ak nám kvapne voda na rozpálenú panvicu. Z panvice začne prskať olej, ktorý nás ľahko zasiahne. Zasiahnuté miesto bolí, páli a vzniká začervenaná koža. Pomôžeme si okamžitým chladením studenou vodou, pokým sa nám neuľaví. Ranu môžme následne ochrániť obväzom, ktorý ale príliš nesťahujeme. Popáleniny netreba brať na ľahkú váhu. Ak bolesť a pálenie neustupuje, alebo ak vznikne veľký opuch či je zasiahnutá väčšia časť pokožky, navštívime lekára.

Popáleniny rozdeľujeme do štyroch stupňov:

Ak sú popálené miesta iba začervenané, prípadne opuchnuté, ide o popáleniny prvého stupňa. Pri tomto stupni popálenia sa môžu objaviť aj tmavšie červené škvrnky. Zasiahnutá je iba vonkajšia časť pokožky.

Pri druhom stupni popálenia sa objavujú bolestivé opuchy, pľuzgiere a postihnuté miesto 
je začervenané. Zasiahnutá je vonkajšia a aj vnútorná časť pokožky.

Popáleniny tretieho a štvrtého stupňa zaraďujeme medzi tzv. ťažké popáleniny. V koži boli prerušené nervové spojenia a tak popálenina nebolí ani nepáli. Koža v prípade popáleniny tretieho stupňa býva biela. Štvrtý stupeň popálenia zahŕňa tepelné poranenie aj iných orgánov než iba kože. Farba kože môže byť v tomto prípade čierna.

Rozpálený olej

Tak ako sa môžeme popáliť rozpáleným olejom, je celkom bežné aj jeho prsknutie 
do oka, napríklad pri otáčaní mäsa na panvici alebo taktiež pri náhodnom kvapnutí vody 
na rozpálenú panvicu. Tomuto typu úrazu by sme sa mali obzvlášť vyvarovať, pretože 
oči patria k najcitlivejším častiam tela. Chrániť sa môžeme tak, že pri vyprážaní zakryjeme panvicu pokrievkou alebo ochranným sitkom.


Ak sa už stane, že vám rozpálený olej vyprskne do oka, okamžite oko prepláchneme veľkým množstvom vody. Odstránime tým mastnotu a ak sa v oleji nachádzali aj nejaké čiastočky, tak aj tie. Ak oko naďalej veľmi páli a bolesť neustupuje, vyhľadáme čo najskôr očného lekára. Oko môže byť pri poranení náchylnejšie k infekciám, preto ho nešúchajte rukou. Oku sa tým neuľaví. Pokiaľ máme doma umelé slzy, tak je možné ich v tomto prípade použiť. Pomáhajú veľmi dobre pri vyplavovaní nečistôt.