Sezóna kliešťov je tu!

jún 2021

Kliste


Len čo sa ortuť teplomera vyšplhá od hladiny nula smerom nahor, príroda dáva zelenú malým nepriateľom človeka – kliešťom. Obava z choroby je na mieste, preto je dobré vedieť o neviditeľných živočíchoch čo najviac. Najmä, ak sa chystáte na turistiku, či do záhrady.

Hlavným teritóriom kliešťov sú lesy. Stretnúť sa s nimi môžeme, samozrejme, aj v parkoch, na záhradách, lúkach a brehoch riek. V ihličnatých lesoch a na suchých miestach ich býva najmenej. Najviac sa kliešte vyskytujú tam, kde je vysoká tráva aspoň dvadsať centimetrov. Kliešte žijú v tráve alebo na kríkoch, ktoré sú vysoké do jedného metra. Miera ich aktivity sa hodnotí desať–bodovou stupnicou a ku každému stupňu prislúchajú opatrenia, ktoré by ste nemali ignorovať.

Škála aktivity kliešťov:

Stupeň 1 a 2 = malé riziko

Odporúčanie: Zvoľte oblečenie z hladkej svetlej látky a nezabudnite sa prehliadnuť.

Stupeň 3 a 4 = mierne riziko

Odporúčanie: Použite repelent, nesadajte si vo vysokej tráve.

Stupeň 5 a 6 = stredne veľké riziko

Odporúčanie: Použite repelent, nevstupujte do krovín.

Stupeň 7 a 8 = veľké riziko

Odporúčanie: Použite repelent, nevstupujte do krovín a neležte v tráve, obzvlášť na okraji vodných tokov. 

Stupeň 9 a 10 = najvyššie riziko

Odporúčanie: Použite repelent. Nevstupujte do listnatých a zmiešaných lesov.

Ako bezpečne odstrániť kliešťa?

Na prisatého kliešťa v žiadnom prípade nepoužívame oleje či masti. Včasné a správne odstránenie kliešťa je kvôli zníženiu rizika prenosu infekcie veľmi dôležité. Na prisatého kliešťa v žiadnom prípade nepoužívame oleje či masti. Kliešť by sa mohol pridusiť a vyvrhnúť obsah čriev do rany, čím by sa zvýšila pravdepodobnosť prenosu infekcie.

„Zahryznutého kliešťa je potrebné čo najskôr pokvapkať dezinfekciou, ideálne na báze jódu. Dezinfekciu necháme chvíľu pôsobiť. Kliešťa vyberáme pomocou špeciálnej pinzety, alebo plastovej karty a vhodné je tiež použiť latexové rukavice. Uchytíme ho čo najbližšie k povrchu kože a jemne s ním kývame sprava doľava. Vytiahneme ho nahor, kolmo k povrchu kože. Po vytiahnutí znova kožu potrieme dezinfekciou a budeme sledovať, či nedochádza na mieste k zápalu,“ vysvetľuje lekárka MUDr. Svetlana Šefčíková.

Behom nesledujúcich troch dní pravidelne sledujeme miesto, kde bol kliešť prisatý. Ak objavíme menší červený fliačik, ktorý svrbí, ide o normálnu reakciu. Ak sa ale škvrna začne zväčšovať a zbledne, vyhľadajte čo najskôr lekára, rovnako tak, ak sa kliešť pri odstraňovaní pretrhne.
„Medzi najčastejšie infekcie, ktoré kliešť môže preniesť, patrí borelióza a kliešťová encefalitída. Proti kliešťovej encefalitíde sa dá očkovať, čo sa určite odporúča. Proti borelióze sa očkovať bohužiaľ nedá,“ dopĺňa lekárka Šefčíková.






Lymská borelióza

Ide o infekčnú chorobu prenášanú najmä kliešťami. Väčšina nákaz prebieha bezpríznakovo, ochorenie sa prejavuje najmä postihnutím kože, kĺbov, nervového systému a srdca. Priebeh má tri fázy. V prvej, približne 2 – 4 týždne po prisatí kliešťa, sa objaví minimálne 5 cm začervenaná škvrna s vyblednutým stredom okolo miesta. Dostaviť sa môže tiež horúčka, únava a bolesti svalov. V druhej fáze ochorenia, približne po 1 – 3 mesiacoch dochádza väčšinou k bolesti hlavy, zatuhnutiu šije a k obmedzeniu hybnosti. Ochorenie sa môže prejavovať tiež ako zápal mozgových blán, teda okrem bolesti hlavy sa môžu objavovať tiež tiky, brnenie, obrna lícneho nervu, závrate, bolesti chrbta – predovšetkým v krčnej oblasti – ale i poruchy videnia, bolesti svalov, kĺbov, alebo dokonca i zápalom srdcového svalu. V poslednej, tretej fáze, teda viac ako po 3 mesiacoch sa objavia zápalové príznaky a atrofické postihnutie kože, kedy je pokožka stenčená, až papierová. Ďalej sa objavujú zápaly mozgu, miechy, kĺbov alebo postihnutého orgánu.

Kliešťová encefalitída

Je to zápalové ochorenie mozgu, spôsobené vírusmi prenášanými z kliešťov. Prvé príznaky sa objavia väčšinou za 7–14 dní.

Priebeh ochorenia je tiež veľmi často bezpríznakový alebo s ľahko naznačenými ťažkosťami, väčšinou chrípkového charakteru. To je i dôvod prečo veľa ľudí chorobu jednoducho zanedbá. Ochorenie sprevádza bolesť hlavy, horúčka, bolesť svalov a zatuhnutie šije. Neskôr sa môžu pridať necitlivosť v končatinách, alebo aj halucinácie a poruchy reči. Bez liečenia môže nastať ochrnutie lícneho nervu alebo  končatín, postihnutie dýchacích svalov a vada reči. Medzi následky prekonaného ochorenia patria trvalejšie poruchy spánku, zmeny nálady, zhoršená koncentrácia myslenia a hlavne obrny. Rozsiahlejšie obrny môžu viesť až k trvalej invalidite.

Kliešťov rozhodne nepodceňujte a majte na pamäti, že pokiaľ sa dostaví po vybratí kliešťa niektorý z uvedených príznakov, neváhajte zájsť k lekárovi!