Nezabudnuteľná opekačka

júl 2020

Nezabudnuteľá opekačka

Grilovanie v záhrade alebo na terase sa stáva klasikou a všetci ho milujeme. Záhrada pri dome ponúka ešte ďalšiu možnosť, ako si užiť príjemný večer s rodinou a priateľmi. Prichystajte si špekáčiky, naštiepajte drevo a ide sa opekať.

Ako si pripraviť dokonalé ohnisko?

Možností máme niekoľko a samozrejme záleží aj na financiách. Kúpiť si môžeme napríklad kovové ohnisko, rôzne ohniskové stavebnice a v neposlednom rade ohnisko klasické, táborové.

Ako na to? Táborové ohnisko, ktoré bude zapustené čiastočne v zemi, má niekoľko výhod. Hlavnou výhodou takéhoto ohniska je, že pri kosení trávnika nemusíme obstrihávať zarastené kamene okolo ohniska. Údržba je preto celkom jednoduchá. Jeho veľkosť volíme podľa toho, koľko nás bude pri ohnisku sedieť. Použite naň iba suché kamene. Určite ich nelovte v rieke alebo potoku, lebo po zohriatí s obľubou praskajú a úlomok by vám mohol ublížiť. Či už sa rozhodnete vybudovať ohnisko zapustené do zeme alebo nie, kamene sú potrebné vždy, aby nám okolité prostredie nezačalo horieť.

TIP

Vysypte ohnisko pred rozrobením ohňa pieskom, popol a nezhorené zvyšky dreva sa vám po skončení opekačky budú oveľa lepšie vyberať.

Nenechajte sa vyviesť z miery

Aj keď presne viete, kam ste vidlice na opekanie minulý rok odložili, vo chvíli, keď ich budete potrebovať, ich nenájdete. Je to rovnaká opekačková klasika, ako to, že vám oheň na prvýkrát nikdy nechytí alebo že ak sedíte, kde sedíte, dym pôjde vždy na vás. Sú to veci, ktoré robia opekačku opekačkou.

Ako zvíťaziť nad trieskami


S rukavicami či bez rukavíc, štiepanie dreva sa mnohokrát nezaobíde bez triesky v dlani alebo prste. Keď už k tomu naozaj príde, máme pre vás okrem klasickej pinzety dva tipy, ako sa triesky ľahko zbaviť:

  1. Použite veľmi silnú lepiacu pásku. Triesku prelepte a ak sa vám ju v konečnom dôsledku nepodarí úplne vytiahnuť, tak ju aspoň povytiahnete. Potom sa vám ju už snáď pinzetou podarí uchytiť.
  2. Máte doma prázdnu injekčnú striekačku? Potom máte vyhraté. Priložte koniec striekačky na triesku a podtlakom triesku vysajte. A je to!
  3. Nezabudnite následne ranu vydezinfikovať. Kto vie, čo na tej trieske bolo.

Nielen na špekáčiky sa oplatí počkať

Keď sa Peter s Marekom a Michalom starajú o ohnisko, Zuzka s Klárou a Mirkou kraľujú v kuchyni.

Opekačka bez špekáčikov nie je opekačka. Špekáčiky opatrne narežeme na každom konci, nezabudneme ani na bočné strany, aby sme ich mali neskôr čo najviac prepečené bez toho, aby sa spálili. Špekáčiky, klobásy a opečené krajce chleba nie sú jedinou pochúťkou, ktorá sa dá na ohni pripraviť.

Na zemiaky, ktoré si spolu so šupkou umiestnime na okraji ohniska, budeme musieť síce chvíľku počkať, no kvôli tej úžasnej chuti, celé to čakanie stojí za to. V kuchyni si medzitýmpripravte domácu omáčku – napríklad z pažítky, soli, tvarohu a trošky masla. Podávajte spolu so zemiakmi, z ktorých najskôr odstránite šupku. Zaručujeme vám pokrm hodný MasterChefa.

TIP

Všimnite si oči vašich vegetariánskych priateľov, ktoré sa pri opekaní špekáčikov lesknú presne tak ako aj tie mastné špekáčiky.

Vedeli ste, že…

… gitara pri ohni zvýši váš sexepíl o 200 % ešte skôr než začnete vôbec hrať? Nie? Vyskúšajte to. Na stránke veľkého spevníka sa môžete inšpirovať hneď niekoľkými táborákovými piesňami, ktoré by vo vašom repertoári určite nemali chýbať, slovenské a české, poznáme ich takmer všetci.