Hubárčenie má zelenú!

september 2020

Hubárčenie

 

Hubárska sezóna je v plnom prúde a výpravy do lesov s košíkom, nožíkom a atlasom húb sú u nás skoro národným športom. Pokiaľ do tejto napínavej hry zapojíme aj deti, užijú si dobrú zábavu, a pritom sa kadečo naučia. Hubárska výprava ale vyžaduje správnu prípravu. Poradíme, ako na to!

 

Kam vyraziť?

Každý z nás má svoje obľúbené miestečko, ktoré zo zásady nikomu nikdy neprezradí. 😊 Najlepším prostredím na skvelé úlovky sú samozrejme hlboké lesy, ktorých máme v našej krásnej krajine viac než dosť. Vyraziť tak môžu všetci – či už bývate na horách alebo v centre veľkého mesta. Aj keď vás môže lákať vyraziť do najbližšieho lesíka, rozhodne nezbierajte huby v blízkosti ciest ani v mestských parkoch, pretože tam huby obsahujú veľké množstvo škodlivín. Pokiaľ chcete hubársku výpravu pojať veľkolepo, vyrazte s rodinou napríklad na predĺžený víkend na chalupu, do kempu, alebo pokiaľ ste zbehlí zálesáci, napríklad pod stan. Hubárčenie tak dostane tú pravú atmosféru a naviac si užijete cenné chvíľky s rodinou. Pokiaľ je taká výprava nad vaše sily, nezúfajte a vyrazte napríklad len na jedno popoludnie. Aj tak si domov môžete doniesť plné košíky!

 

Čo so sebou?

Každý správny hubár má samozrejme košík! Pokiaľ ho ale považujete za nepohodlný alebo neskladný, môžete vyraziť aj s látkovou taškou, ktorá sa dá ľahko pribaliť do batohu. Nezaobídete sa bez vreckového nožíka (radšej zvoľte zatvárací, tzv. „rybičku“, predovšetkým pokiaľ vyrážate s deťmi) na očistenie húb. Hodí sa aj KPZ s cestovnou lekárničkou – ono ten nožík po klzkej hube skĺznuť môže a vtedy je fajn mať po ruke dezinfekciu a náplasti. 😉 Naviac ani teraz na jeseň si nemôžeme byť istí, že si neprinesieme domov kliešťa…




Väčšina ostrieľaných hubárov má atlas húb v hlave, napriek tomu sa môže stať, že narazíte na kúsok, ktorý nebudete vedieť zaradiť. Pokiaľ radšej než papierovú knižku volíte elektronických pomocníkov, k dispozícii už je mnoho hubárskych aplikácií. Len majte na pamäti, že v lese často nebýva signál… tak nech Vás to nezaskočí. 😊

A samozrejmosťou je aj občerstvenie! Počas hodín strávených pozorným sledovaním terénu človeku vyhladne. My nevyrážame bez termosky s čajom! No, a pokiaľ ste naozaj ostrieľaní, tak môžete vziať aj stan a zabezpečiť si tak, že ráno budete v lese úplne prví!

 

TIP!
Ako správne ošetriť drobné poranenie?
Také poranenie najprv opláchnite čistou vodou a následne na ranu alebo postihnutú kožu aplikujte 1–3 ml dezinfekcie Betadine (dávka závisí na rozsahu poranenia/postihnutia) a opatrne rozotrite – pokiaľ možno sterilne – s presahom na zdravú kožu aspoň 1,5 cm. Potom (opäť pokiaľ možno sterilne) prekryte obväzom alebo náplasťou.
Nech sa Vám všetky poranenia oblúkom vyhýbajú!

 

Čo nepoznám, to neberiem. Alebo?

Asi najdôležitejšou zásadou každého dobrého hubára je: Zbieram iba to, čo dobre poznám! Nie nadarmo sa totiž hovorí, že každá huba je jedlá – ale niektorá len raz! Aj keď ide o druh, ktorý nezbierate, nikdy ho zbytočne netrhajte a už vôbec nerozkopávajte! Čo nie je jedlé pre nás, môže byť potravou pre iné živočíšne druhy. Príroda naše ohľaduplné správanie ocení! Ako už sme si povedali, huby zbierajte najlepšie do košíka, prípadne do papierového sáčku alebo látkovej tašky. Nikdy, ale naozaj nikdy nezbierajte do igelitovej tašky alebo sáčku! Huby sa ľahko zaparia a po dvoch hodinách v nich môžu vzniknúť jedovaté látky, ktoré môžu spôsobiť aj veľmi vážne zdravotné problémy.

 

Ako úlovok spracovať

Už počas zberu je potrebné huby aspoň trochu očistiť, ušetríte si tým nepríjemnú prácu, ktorá by vás neskôr čakala doma. Už v lese tak odrežte spodnú časť nožičky a zľahka oškrabte ihličie a zbytky trávy. Doma je potom nutné huby spracovať čo najskôr. Dôkladne ich očistite a nakrájajte. Pokiaľ ešte presne neviete, ako budete huby spracovávať, môžete ich zatiaľ nechať v chladničke rozložené na tanieri. Takto vám vydržia až 3 dni.

Na čo nedáme dopustiť je sušička. Oproti klasickému sušeniu na novinách sa vďaka nej vyhnete nalepeným kusom papiera, ktoré sa  z usušenej dobroty dajú len ťažko odstrániť.

Pokiaľ nesušíte, spracované huby zamrazte – alebo rovno uvarte, mňam!