Cestou necestou

júl 2020

Výlety a dovolenka

Za oknami kancelárie vykukujú letné lúče a digitálne hodiny na Vašom monitore hlásia zelenú na odchod. Cestou pri úteku preč od garážového výťahu Vám v hlave divoko poletuje jediná myšlienka: „Mám všetko? Určite som na nič nezabudol/a?!“

 

Poznáme to všetci, počas celého roka čakáme na slniečko a rozprávkovú dovolenku, a keď nám konečne zaklope na dvere, sme ako v ohni. Zaleje susedka kvety? Prišlo to potvrdenie z hotela? Nastavil/a som automatickú odpoveď na e-maili? A určite mi postačí pätoro plaviek? V nasledujúcom článku Vám odkryjeme niekoľko praktických tipov a doporučení, ktoré sa Vám budú zaručene hodiť pred tým, než vycestujete do Vašej obľúbenej destinácie.

 

 „V TERMÍNE 1.–14. 7. ČERPÁM DOVOLENKU, VAŠIM SPRÁVAM SA BUDEM VENOVAŤ PO PRÍJAZDE. ĎAKUJEM ZA POCHOPENIE.“

 

Či už ste vášnivým sochárom, asistentkou, úradníkom alebo horlivým podnikateľom, urobiť si pred odjazdom „pracovný poriadok na stole“, bude nevyhnutné. Pokiaľ je to len trochu možné, nechajte firemný notebook a SIM kartu radšej doma v obývačke. V prípade, že si skrátka nemôžete pomôcť a svojich malých business pomocníkov beriete na dovolenku so sebou, nezabudnite aspoň na nastavenie automatickej odpovede vo Vašej e-mailovej schránke.

 

Ten kufor je príliš malý

Verte či nie, nie je. Kufor s rozmermi banánovej krabice nie je malý, to Vášho oblečenia je príliš. Spomeňte si na to, koľkokrát ste si vlani, predvlani alebo predpredvlani povedali: „Kiež by som si tak vzal/a ešte o troje topánok naviac.“ Realita je taká, že točíme dvoje plavky a skôr či neskôr zahodíme do piesku aj žabky a radšej si ho necháme presýpať pomedzi prsty. Otvorte preto kufor a polovicu jeho obsahu pekne odložte späť do skrine, preukážete tým službu nielen sebe, ale určite aj portýrovi, ktorý pri vynáške do schodov ocení pre zmenu o pár kilo menej.

 

Lekárnička je dôležitejšia než sveter

Čo sa lekárničky týka, tej by naopak malo patriť dôstojné miesto v jednej z priehradiek Vašej batožiny. Pretože nie je nič horšieho než rezná rana, ktorú si nemôžete vydezinfikovať alebo migréna uprostred rozpálenej piesočnej placky. V každej lekárničke by ste mali mať dezinfekciu, náplasti, obväz, ochranný krém proti slnku (UV faktor prispôsobte lokalite, ktorú sa chystáte navštíviť) a pravidelne užívané lieky. Nezabudnite ani na sprej proti komárom a krém po opaľovaní.

 

Odtiaľto sem a odtiaľ zase tam

Pred odjazdom máte v hlave vidinu všetkých tých miest, ktoré by ste radi navštívili. Ale čo ak pri príjazde zistíte, že doprava v danej lokalite nie je taká, akú ste si predstavovali? Že bazén pred hotelom je vlastne lákavejší, než ste si boli ochotní priznať alebo že Vaša denná šálka energie nebude na všetky pamiatky stačiť. Vizualizácia je kľúčom k úspechu. Urobte si pred celým dobrodružstvom chvíľu čas a vytlačte si mapu lokality, ktorú sa chystáte navštíviť. Vyznačte si v nej názvy reštaurácií, múzeí, prírodných rezervácií, pomníkov, pamiatok aj opustených zátok, ktoré túžite navštíviť. Reálnymi očami sa pozrite na vzdialenosti a spôsoby, ktorými sa medzi oblasťami môžete dopravovať a časovo si všetko rozvrhnite.

 

Pas za každú cenu? Nie tak celkom

Ušetrite si preddovolenkovú naháňačku kvôli cestovnému pasu. Do mnohých letných destinácií sa dnes dostanete iba so svojím občianskym preukazom. Konkrétny zoznam krajín nájdete napríklad tu.

 

Svieti alebo nesvieti?

Meteorologickým staniciam vyčítame opakované zmeny predpovedí a počas termínu našej dovolenky si na ne obzvlášť posvietime. Je treba si uvedomiť, že vzhľadom k rozsiahlym klimatickým zmenám je podnebie naozaj nevyspytateľné a aj ten najlepší radar je naň často krátky. Predpoveď preto odporúčame porovnávať z niekoľkých zdrojov. Jedným z najpresnejších je stránka www.accuweather.com, ktorú určite nezabudnite zaradiť do svojho hľadáčika.

 

Nabi foťák aj powerbanku

Čo by to bolo za dovolenku bez fotografického kamaráta? Náhradná baterka alebo nabíjačka ale nie sú zaručenou cestou k úspešnému doplneniu „šťavy“. Napríklad v takom Thajsku by ste vzhľadom k inému druhu zásuvky určite nepochodili. Všetky typy zásuviek si môžete pozrieť napríklad tu.

 

Jedna plus jedna

A nakoniec nesmieme zabudnúť na to najdôležitejšie. Či už sa chystáte vycestovať kamkoľvek, majte na pamäti, že vo dvojici to ide ľahšie. No naozaj, spýtajte sa tých, ktorí uprednostnili „A Road Trip Alone“ a náhodou sa napríklad stratili – alebo sa im niečo stalo! 😊