Aký je rozdiel medzi vírusmi a baktériami?

marec 2020

Aký je rozdiel medzi vírusmi a baktériami?

Medzi baktériami a vírusmi je veľa rozdielov. Pokiaľ nie ste zdravotník, môže byť pre vás rozlišovanie medzi vírusmi a baktériami celkom náročné. Čo myslíte, môže antibakteriálny gél fungovať aj na vírusy? Poďme sa presvedčiť!

 

Baktérie a vírusy patria medzi najčastejších pôvodcov infekčných ochorení, a to ako tých ľahších, tak aj tých život ohrozujúcich. Prenášať sa môžu buď priamo – teda kontaktom s chorým alebo nepriamo – kontaminovaným aerosólom, na potravinách, v prachu, na povrchu vecí alebo tekutinou.

Pri niektorých infekciách môže byť určenie ich zdroja náročné aj pre lekárov. Presná definícia toho, či je pôvodcom vírus alebo baktéria, je však veľmi dôležitá – vďaka nej môže byť nasadená účinná liečba. Poďme sa ale najskôr pozrieť na to, aké sú medzi baktériami a vírusmi vlastne rozdiely.

 

Baktérie
Baktéria je živá bunka, jednobunkový organizmus. Množia sa tak, že sa rozdelia na dve – odborne sa tomu hovorí replikácia. Bakteriálne infekcie môžu byť ovplyvnené telu vlastnými protilátkami a taktiež antibiotikami.

 

Vírusy
Vírus, spravidla asi 1000× menší než baktéria, nie je bunka, ale častica genetického materiálu zvaného RNA. Aj on sa rozmnožuje replikáciou, ale k tej môže dôjsť iba vtedy, ak sa dostane do buniek vhodného živého organizmu.

 

V čom sú vírusy nebezpečné?

Vírus sa v napadnutých bunkách množí tak dlho, pokiaľ ich nezabije, alebo nie je zneškodnený protilátkami alebo liekmi. Pokiaľ nejaký vírus napadne veľké množstvo buniek v organizme, môže ho vážne ohroziť na živote alebo dokonca zahubiť. Myslíte si, že pomôže nasadenie antibiotík? Musíme vás sklamať, antibiotiká zaberajú na baktérie, na vírusy bohužiaľ nie.

 

Dobrá správa

Vírus hostiteľa potrebuje nielen na svoju replikáciu, ale aj na svoje holé prežitie. To znamená, že na predmetoch, ako sú napríklad kľučka na dverách alebo hrnček, by mohol prežiť aj niekoľko dní, ale na vzduchu vydrží nanajvýš pár hodínDobrou správou je, že po prekonaní niektorých vírusových infekcií môže byť imunita doživotná.

 

Čo dá koronavírusom „stopku“?

Skupina koronavírusov patrí medzi tzv. „obalené vírusy“, čo znamená, že ich RNA je obalená lipidovou membránou. Zjednodušene si to môžete predstaviť tak, že sú pokryté vrstvou mastného obalu, ktoré RNA chráni a na zničenie vírusu je potrebné túto vrstvu rozpustiť. Na to nám poslúži napríklad dôkladné, aspoň dvojminútové umývanie rúk mydlom a teplou vodou, ale taktiež použitie dezinfekčného roztoku Betadine alebo dezinfekčných gélov, ktoré obsahujú viac ako 60% etanolu.

 

Antibakteriálny gél

Napriek tomu, že umývanie rúk patrí k základným hygienickým návykom, nie vždy máme k dispozícii teplú vodu a mydlo, a tak je použitie antibakteriálneho gélu v mnohých situáciách praktickejšie a pohodlnejšie.

 

Prečo vlastne „antibakteriálny“?

Slovo „antibakteriálny“ z obchodného hľadiska znelo lepšie než „antivirotický“ a ľudia si na to označenie zvykli.

 

Podľa doporučení odborníkov, na koronavírus platia aj antibakteriálne gély, a to tie, ktoré sú na báze alkoholu a obsahujú 60–95 % etanolu. Ten rozpustí jeho lipidovú membránu, bez ktorej, ako už vieme, nemôže koronavírus existovať. Ďalšou informáciou, ktorú by ste na antibakteriálnych géloch mali hľadať je, či sú antivirotické, teda že účinkujú proti vírusom. Gél potom aplikujte na suché ruky a nechajte ho pôsobiť minimálne 30 sekúnd.

 

Viete, že…

… etanol je alkohol, ktorý nájdeme aj v pive alebo vo víne? Je to tak, ale rozhodne nie v koncentrácii 60 % alebo vyššej. Okrem toho ruky od piva alebo od vína rozhodne nemôžeme považovať za hygienicky čisté. 😉

 

Betadinom proti vírusom

Betadine proti vírusom veľmi dobre účinkuje. Obsahuje jódový povidón, vďaka ktorému je po kontakte s kožou väčšina mikroorganizmov zabitá za menej než minútu, väčšina je zničená už behom 15–30 sekúnd. Voľný jód má silné virucídne a baktericídne účinky. Vďaka polyvidónovanej forme (PVP) je jód uvoľňovaný postupne a môže tak pôsobiť v optimálnej koncentrácii dlhšiu dobu, na rozdiel od jódových dezinfekcií bez PVP.

 

TIP! 

Antibakteriálne prípravky na báze alkoholu pri dlhodobom užívaní ruky poriadne vysušujú. Svoje o tom vedia napríklad zdravotníci, pre ktorých alkoholové dezinfekčné gély predstavujú veľkú úsporu času pri hygiene rúk medzi jednotlivými pacientmi. Preto, keď prídete domov a dôkladne si umyjete ruky, nezabudnite si ich poriadne nakrémovať, aby ste im dopriali starostlivosť, ktorú potrebujú.