Ako pomáhať na výlete v prírode?

marec 2021

Ako na výlete pomáhať prírodě

Vyrážate na prechádzku, výlet alebo na túru? Skvelý plán! Určite sa už poriadne tešíte, však? V samom návale nadšenia sa ale môže stať, že ide naša ohľaduplnosť k okoliu tak trochu bokom. Spomaľme a zamyslime sa nad tým, ako byť vnímavejší voči okoliu, a ako môžeme na výlete v prírode pomáhať?

 

Čo na seba?

Na prechádzku do parku môžete vyraziť pokojne v kraťasoch alebo v sukni a sandáloch – to už je na vás, čo preferujete, či už ste žena alebo muž. 😉 Na dlhší výlet alebo túru je ale lepšie vyraziť predsa len s lepšou výbavou. Je teplo, slniečko svieti, chceme sa opáliť a nechceme sa pariť, napriek tomu sa ale odporúča do prírody nosiť dlhé nohavice. Slúžia ako ochrana či už pred kliešťami, ktorých je u nás posledné roky čím ďalej viac, tak aj pred vetvičkami alebo pŕhľavami. Proste nepochybujeme, že sú medzi vami skúsení výletníci, ktorí nechodia len po upravených cestičkách. 😉

Radšej si obujte turistické topánky než tenisky do mesta, poslúžia ako opora členka a taktiež vám dovnútra len tak nespadne nejaký ten kamienok alebo drievko. Tie časti tela, ktoré zostávajú odkryté, t.j. dlane a krk (áno, je nám jasné, že máte kraťasy, takže aj nohy), pre istotu postriekajte repelentom. Nezabudnite ani na klobúk alebo šiltovku, tie vás ochránia pred úpalom, alebo ak sa pošťastí, tak aj pred dažďom.

 

Na posilnenie

Je dobré nevyraziť na výlet len tak s holými rukami. Určite si so sebou vezmite dostatok tekutín, najlepšie čistú vodu. Nielenže ňou uhasíte smäd, ale keby sa stalo nejaké zranenie, neradno ho oplachovať sladkou limonádou. Vhodnou desiatou je ovocie alebo zelenina – čo zostane (napríklad ohryzky od jabĺk alebo hrušiek) s potešením zlikviduje hmyz alebo iní obyvatelia lesa. Pokiaľ si beriete bagetu alebo sladké tyčinky, obaly od nich si určite odneste domov alebo ich vyhoďte do triedeného odpadu. Aj rezne v alobale sú super a určite viete, že existujú kontajnery na kovový odpad, však? 😊

 

Čo do batoha

Aj keď ste sa už repelentom nastriekali, radšej si ho vezmite so sebou. Nemali by ste zabudnúť ani na náhradné tričko a náhradné ponožky. Svoje miesto by v batohu mala mať aj KPZ a cestovná lekárnička s poradcom, ako na prvú pomoc, dezinfekciou, náplasťami, obväzmi a pinzetou na kliešte. Odreniny, škrabance alebo štípance od hmyzu, tomu sa ostrieľaný turista nevyhne, ale netreba nad nimi mávnuť rukou.

Okrem nevyhnutností akými sú mobil, peňaženka, kľúče, KPZ a lekárnička si pribaľte aj tašku, najlepšie plátennú. Nikdy neviete, na čo po ceste narazíte. Môže sa hodiť na prírodné úlovky, ale môžete do nej nazbierať aj odpadky, ktoré sa vonku často povaľujú. Príroda vám bude vďačná!

 

V lese ako na návšteve

Na krátku vychádzku sa samozrejme nemusíte pripravovať tak dôkladne ako na celodennú túru, ale vo všetkých prípadoch pre vás platia rovnaké pravidlá. Do lesa idete na návštevu za jeho obyvateľmi. Žiadny krik, trhanie kvetov, lámanie konárov, kopanie do húb (aj na prášivkách, ktoré my ľudia nezbierame, si hmyz alebo iní obyvatelia lesa pochutnávajú) ani ničenie mravenísk.

Napriek tomu vieme, že vy ste čistotní a ohľaduplní voči prírode, avšak nie všetci návštevníci lesa sú takí. Preto, keď uvidíte obal od sušienky, prázdnu fľašu alebo ohorok z cigarety, zoberte ho a odneste do vhodného smetného koša. Pre zaujímavosť sa pozrite, ako dlho sa odpadky v prírode rozkladajú.

 

Viacdenný výlet

Pokiaľ chcete uniknúť na pár dní z civilizácie, ťažko by ste hľadali vhodnejšie miesto, než je les. Na viacdenné výlety si so sebou zbaľte dostatok potravín, ale ako sme si už povedali, odpadky z nich si pekne odneste späť domov.

Rozmyslite si tiež, či budete táboriť alebo nocovať. Od toho sa odvíja výbava, ktorú by ste mali mať so sebou

Pamätajte si tiež, že vo všetkých lesoch je zakázané fajčiť alebo zakladať oheň na miestach, ktoré na to nie sú určené. Lesy po celom svete vysychajú a preto sú omnoho náchylnejšie na požiare, preto pokiaľ chcete v lese táboriť, vždy si najskôr zaistite povolenie a majte so sebou dostatok vody.

 

Viete, že… 

… obzvlášť v horách, napriek tomu, že sa nachádzate v chránených oblastiach, stojí mnoho útulní, v ktorých môžete v prípade núdze prespať?

 

Opustené mláďatá

Aj konár cez cestu môžete dať bokom, ale keď uvidíte, že po ceste lezie chrobák alebo slimák, odneste ho ďalej, nech ho niekto nedopatrením nezašliapne.

Pokiaľ by ste objavili „opustené“ mláďa, určite ho v dobrej viere nezachraňujte a v žiadnom prípade si ho nenoste domov. Pokiaľ si nie ste istí, zavolajte najbližšiu záchrannú stanicu a poraďte sa, ako postupovať. Veď až polovica mláďat donesených do záchranných staníc tam končí zbytočne.

Mláďatá väčšinu času trávia na jednom bezpečnom meste samy bez maminky, ktorá sa k nim pravidelne vracia. Po zvyšok času ich ale necháva osamote, aby k nim zbytočne neprilákala predátorov. Pokiaľ by mláďa pískalo, pohybovalo sa a snažilo sa vyhľadať kontakt, je naozaj opustené a hladné. Také mláďa pomoc určite potrebuje.

Keď nájdete vtáča, ktoré je málo operené a má zavreté oči, tak aj to potrebuje pomoc. Pokiaľ ale operené je a naviac poskakuje, tak už samo vyskočilo z hniezda a rodičia ho pozorne sledujú. Nechajte to na nich. 😉

 

Na vzduch s kamošom

Na prechádzky s našimi štvornohými priateľmi chodíme predovšetkým kvôli tomu, aby sa po celom dni doma poriadne prebehli. Nie všade je ale voľné pobiehanie psov dovolené. Nezbedný pes by sa mohol stať osudným pre zajace, srnky alebo práve pre tie „opustené“ mláďatá. Pokiaľ si nie ste istí, že pes naozaj poslúcha, určite ho z vodidla nepúšťajte, predovšetkým nie v lese.

Keď stretnete iného psičkára, nenechajte svojho hafana bežať k tomu druhému bez toho, aby ste sa s majiteľom uistili, že je to v poriadku. Nechcete predsa, aby to skončilo psou bitkou.

V prírode môžete stretnúť aj cyklistov, rodinky s kočíkmi alebo jazdcov na koňoch. Či už venčíte psa, alebo práve koňa, vždy buďte ohľaduplní ako k prírode, tak aj k ostatným. Prírodu neničte a kôpky upratujte. A nezabudnite, že sú medzi nami aj ľudia, ktorí sa zvierat boja.

 

Čo po návrate domov?

Máte sa chuť po návrate z výletu rovno hodiť na gauč alebo do postele? Nie tak rýchlo. Dôkladne, ale skutočne dôkladne sa prehliadnite, či ste si domov nepriniesli aj nepozvaného hosťa, kliešťa! Sami sa prehliadnite pred zrkadlom alebo poproste niekoho blízkeho, aby vám skontroloval aj tie časti tela, na ktoré si sami nevidíte.

Ako sa vysporiadať s kliešťom? Prisatého kliešťa je potrebné čo najskôr zakvapkať dezinfekciou, ideálne na báze jódu. Necháme dezinfekciu chvíľu pôsobiť. Kliešťa vyberieme pomocou špeciálnej pinzety alebo plastovej karty a je tiež vhodné použiť latexové rukavice. Chytíme ho čo najbližšie k povrchu kože a jemne s ním kývame sprava doľava. Vytiahneme ho smerom hore kolmo na povrch kože. Po vybratí znovu kožu potrieme dezinfekciou a budeme sledovať, či na mieste nedochádza k zápalu. Počas nasledujúcich troch týždňov pravidelne sledujeme miesto, kde bol kliešť prisatý. Ak sa objaví menší červený fliačik, ktorý svrbí, ide o normálnu reakciu. Pokiaľ sa ale škvrna začne zväčšovať a zbelie, vyhľadajte čo najskôr lekára, a to aj v prípade, ak sa kliešť pri odstraňovaní pretrhne.